top of page

Sobre Median T la Danza

Median T la Danza és una associació sense ànim de lucre que dissenya, implementa i avalua
iniciatives socioartístiques per tal de fomentar una societat més justa i col·laborativa.

Es tracta de projectes socioeducatius on, a través de diferents exercicis de moviment i encetant conjuntament un procés creatiu, es treballen aspectes com la confiança, l'escolta, la cohesió del grup, la comunicació, la vulnerabilitat o la gestió emocional sempre des d'una perspectiva inclusiva, crítica i feminista.

Taller-1.jpg
17-08-2019---Reportaje Encuentro PaRedes__ariana_román_photography-91.jpg

Les nostres intencions

Median t la Danza

“Recuperamos el cuerpo como fuente de aprendizaje"


 

Per què ho fem?

Acompanyem persones i grups diversos (especialment aquells qui es troben en situació de vulnerabilitat) a través de la dansa. Els objectius que guien la nostra feina són:

  • Garantir el dret a la participació cultural de la ciutadania (especialment a aquelles persones qui pateixen més desigualtats) a través de l’apropament a l’expressió artística.

  • Desenvolupar les habilitats personals utilitzant el cos com a font d’ensenyament i aprenentatge tot generant processos d'autoconeixement.

  • Promoure les habilitats socials a través de la pràctica artística en grup des d’una mirada col·lectiva i posant al centre les cures.

  • Contribuir al desenvolupament social comunitari vinculant els diferents agents socioeducatius del territori a través de la seva participació en projectes culturals.

  • Visibilitzar el potencial de la pràctica artística comunitària en l'àmbit socioeducatiu a través de la formació a professionals.

  • Apropar les arts escèniques a la població jove a través de la realització d'espectacles als centres educatius acompanyats de diverses activitats amb les artistes.

 

Com ho fem?

Som un projecte fonamentat en els àmbits de l'educació social i la pedagogia que busca incidir en tres dimensions: persona, grup i comunitat. Les arts escèniques ens permeten explorar les nostres emocions i la manera en què ens relacionem a les altres d'una forma subtil i poc invasiva a la mateixa vegada que actua com un mirall de la societat. La nostra mirada se centra en els processos socioeducatius concebent la dansa com una estratègia, un vehicle que ens
permet abordar aspectes complexos a través de pràctiques corporals concretes.


Median T la Danza planteja, doncs un espai de reflexió i diàleg a través de dinàmiques de moviment senzilles. Es tracta d'un procés de durada variable (en funció de les necessitats del grup destinatari) on l'escolta, el contacte, el consentiment, la confiança, els límits i la comunicació són aspectes fonamentals. Busquem empoderar als i les participants fent-les protagonistes del seu procés d'ensenyament i aprenentatge. Un procés que va molt més enllà de les sessions i que acaba per generar canvis significatius en les persones participants i en els
seus propis entorns.


Per fer-ho utilitzem dinàmiques que provenen de les danses i la cultura urbana, la dansa contemporània, el teatre de l'oprimit o l'expressió corporal seguides d'un procés de reflexió i transferència. El grup té un paper crucial en tot el procés, ja que és en la interacció amb les altres on es produeix l'aprenentatge.

Des d’on ho fem?

Feminisme: tenir una mirada crítica cap a les desigualtats per raó de gènere, orientació sexual, cultura, ètnia, classe social, etc. i consciència de la interseccionalitat de tots aquests eixos d'opressió.


Comunitat: posar èmfasi en allò que ens uneix i reivindicar el valor del fet col·lectiu com a eina amb un gran potencial per l'aprenentatge i la transformació social.


Honestedat: transparència en tot allò que realitzem com a entitat i individualment. Entenem aquest valor com una forma de ser respectuoses amb l'altre i coherents amb nosaltres mateixes.


Cures: entendre la importància de cuidar i cuidar-nos, d'aquesta tasca en molts moments invisible que sustenta tot allò que fem i construïm. Volem posar la vida al centre de la nostra pràctica i les decisions que prenem.


Passió: gaudi i confiança plena en allò que fem. Donar el millor de nosaltres mateixes per transmetre el nostre missatge a les persones amb qui interactuem.

 

4.jpg
4.jpg

Vivim en una societat que prioritza la part racional i cognitiva per sobre de qualsevol aprenentatge derivat de la part física, emocional o intuïtiva. Ens hem desconnectat del nostre cos, hem deixat d'aprendre d'ell i ens hem limitat a jutjar-lo com un bé de consum.

Cada vegada estem més aïllades amb menys capacitat d'acció. Necessitem col·lectivitzar els nostres malestars per tal de donar una resposta conjunta que ens permeti reduir les desigualtats i opressions que operen en aquest sistema.


Amb les arts escèniques aconseguim que emergeixin totes aquelles frustracions, neguits i creences per a treballar-les d'una manera subtil, profunda i col·lectiva. Possibilitem un espai grupal d'anàlisi crítica que ens permet continuar desenvolupant aquelles habilitats necessàries per afrontar el reptes que se'ns plantegen diàriament. I ho fem retornant el poder al grup, avantposant el que és col·lectiu, comú i social, evidenciant la interdependència i posant en el centre les cures.

bottom of page